web analytics

Kemas Dapur: 3 Tips Mudah Bagi Para Isteri Untuk Dapur Yang Kemas Dan Teratur

Reading Time: 2 minutes

Kemas dapur bukanlah perkara yang susah tapi nak mengemasnya pula tidaklah senang jika tiada pembantu.  Pasti anda rasa stress lepas masak dan lihat dapur terutama sekali sink dipenuhi oleh pinggan mangkuk serta periuk yang kotor? Dan si suami pula buat donno aja bila minta tolong (siapa pernah alami ni angkat tangan).

Jom baca jap 3 tips mudah kemas dapur untuk sentiasa kemas walaupun selepas memasak.

1) Basuh Pinggan Sambil Masak

Pernah tak anda cuba tips ni? Di sambil anda tengah menyediakan makanan atau pun tengah memasak, anda basuh pinggan yang telah digunakan untuk mengelakkan dari bercampur pinggan baru lain yang akan digunakan kemudian.

Tip ataupun life hack ini sememangnya akan membuatkan anda merasa yang anda tidak mempunyai banyak pinggan mangkuk untuk dibasuh selepas memasak. Kerana anda buat secara berkala. Ini tidak pula ditambah dengan periuk belanga yang anda gunakan tu untuk memasak.

2) Basuh Selepas Memasak

Jika anda tidak boleh multi-task, jadi anda perlu segerakan untuk membasuh pinggan selepas memasak. Ini adalah untuk mengelakkan pinggan dari terkumpul dan akan menyukarkan kerja anda di dapur nanti.

3) Panggil Pembantu Untuk Membantu Anda

Tip no.3 ini nampaknya sangat ketara sekali. Tidak kisahlah anda sudahpun berkahwin, masih single dan tinggal bersama kawan ataupun adik-beradik (elakkan menyuruh ibu bapa anda membasuh pinggan, haiipp!).

Ini cara yang paling mudah untuk menyenangkan anda untuk kemas dapur. Two is better than one kan. Jadi, perlu ada yang membantu anda di dalam proses mengemas dan mencuci ini.

Jika anda masih memerlukan khidmat cuci rumah, anda boleh klik link ini untuk membuat tempahan.

 

Pakej Kenduri Doa Selamat 2018: Pakej Katering Diyakini Serta Halal Toyyiban

 


Tentang Mobile Muslim

Mobile Muslim adalah satu platform yang dibina bagi memudahkan pengguna Muslim untuk mencari penyedia perkhidmatan Muslim dengan mudah sekali.

kemas dapur

 

Antara servis yang boleh ditempah di Mobile Muslim adalah perkhidmatan katering, urut pantang, pengasuh, pembantu rumah harian, tuisyen peribadi dan lain-lain lagi.

Dapatkan perkhidmatan servis-servis ini dengan harga yang berpatutan. Apa yang perlu anda lakukan? Anda hanya perlu C.E.P.A.T dan nikmati perkhidmatan yang disediakan terus ke rumah anda dengan penuh keyakinan dan tanpa was-was.

Leave a Comment