web analytics

Kemas Bilik: 5 Cara Untuk Bilik Tidur Yang Sentiasa Kemas Dan Bersih

Reading Time: 3 minutes

Pernah tak bangun dari tidur terus pergi ke bilik air untuk mandi, dan lepastu pakai baju dan terus keluar tanpa sempat untuk kemas bilik even untuk lipat selimut di katil?

Kalau anda dah biasa dengan habit di atas, apa kita kita tukar habit tersebut kepada yang baru. Jom baca kat bawah macamana nak motivasi kan diri untuk sentiasa make our bed selepas bangun dari tidur untuk bilik yang lebih bersih dan kemas.

Kemas Bilik: 5 Cara Untuk Bilik Tidur Yang Sentiasa Kemas Dan Bersih

1) Lipat Selimut Lepas Bangun Tidur

Ini adalah perkara yang utama dan paling penting untuk dilakukan apabila anda bangun dari tidur. Sentiasa ingatkan diri anda untuk lipat selimut dan juga betulkan bedsheet untuk kelihatan lebih kemas.

Ini adalah langkah pertama yang akan membuatkan anda bersemangat untuk hari tersebut dan ia akan memberi kan anda semangat untuk hari yang lebih productive. Ini kerana habit lipat selimut ini dilihat untuk melatih diri anda untuk jadi lebih berdisplin.

2) Sapu Lantai Di Bilik Tidur Anda

Untuk bilik yang sentiasa bersih, anda seharusnya menyapu lantai di bilik anda setiap hari. Ini juga untuk mengelakkan dari bilik yang berhabuk teruk yang akhirnya akan mendatangkan penyakit seperti selesema dan allergic.

Kemas bilik dan sapu lantai setiap hari untuk bilik yang sentiasa teratur dan bersih. Jika anda malas untuk menyapu, anda boleh guna kan vacuum cleaner untuk pembersihan yang lebih rapi.

3) Lipat Baju / Kemas Almari

Ini adalah lagi satu langkah untuk kemas bilik dan memastikan ia tidak bersepah. Sentiasa lipat baju anda yang sudah siap daripada laundry untuk memastikan tiada longgokan di dalam bakul dan terutama sekali di atas katil.

Katil adalah tempat tidur kita, bukannya untuk baju kita. Jadi bila kita selalu ingatkan diri kita untuk lipat kain baju apabila habis laundry, kita juga akan mendisplin kan diri kita untuk form habit yang lebih baik.

Juga Baca: Declutter Almari: Rupa-Rupanya Ini Lah Caranya Untuk Mengemaskan Almari Korang Yang Hampir ‘Termuntah’ Itu

4) Buang Sampah Di Dalam Bilik Tidur Anda

Adakah anda jenis yang suka makan di dalam bilik tidur dan buang lebihan makanan di dalam bilik tidur juga? Ini akan mengundang haiwan-haiwan yang tidak diingini seperti lipas dan tikus.

Kemas bilik bukan hanya menyapu dan melipat selimut di katil, tetapi juga untuk membuang sampah di dalam bilik tidur anda, terutama sekali jika sampah mengandungi makanan kerana ia akan mengundang lipas and the gang.

5) Mop! Mop! Mop!

Ramai yang anggap mop lantai ni leceh, nak guna air lagi, sabun lagi, licin pula. Tapi anda tahu tak kalau anda rajin mop lantai bilik tidur anda, lantai akan jadi berkilat dan habuk pun susah untuk kelihatan.

Cuba dulu untuk mop bilik anda sekali dua. Bila anda berpuas hati dengan hasilnya, anda pasti akan terus bersemangat untuk mop lantai di bilik anda kerana ia akan menghalang pelbagai kuman dan haiwan perosak untuk memasuki bilik anda.

– It takes 21 days to break a habit. –

Pakej Cuci Rumah: 6 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Untuk Rumah Yang Bersih

 


Tentang Mobile Muslim

Mobile Muslim adalah satu platform yang dibina bagi memudahkan pengguna Muslim untuk mencari penyedia perkhidmatan Muslim dengan mudah sekali.

kemas bilik

 

Antara servis yang boleh ditempah di Mobile Muslim adalah perkhidmatan katering, urut pantang, pengasuh, pembantu rumah harian, tuisyen peribadi dan lain-lain lagi.

Dapatkan perkhidmatan servis-servis ini dengan harga yang berpatutan. Apa yang perlu anda lakukan? Anda hanya perlu C.E.P.A.T dan nikmati perkhidmatan yang disediakan terus ke rumah anda dengan penuh keyakinan dan tanpa was-was.

Leave a Comment